Προβλήματα σε λαϊκές αγορές

Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το ημερήσιο δικαίωμα
14 Νοεμβρίου 2012
Συναντήσεις στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης
5 Δεκεμβρίου 2012
Όλες

Προβλήματα σε λαϊκές αγορές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως είναι γνωστό από Νόμους, Υπουργικές Διατάξεις και Προεδρικά Διατάγματα, η άδεια του Παραγωγού των Λαϊκών Αγορών ισχύει για τις Λαϊκές ολόκληρης της χώρας και δεν υπάρχει περιορισμός σε αυτές.

Ωστόσο, σε πολλές περιοχές, όπως Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Ξάνθη κλπ εντοπίζονται προβλήματα με τις θεωρήσεις των αδειών των Παραγωγών και τις τοποθετήσεις τους σε Λαϊκές, από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, αντίστοιχα. Συχνά οι παραπάνω φορείς κάνουν χρήση του κριτηρίου της εντοπιότητας ή άλλου, επιλέγοντας να μην θεωρούν ή και να μη χορηγούν άδειες στους Παραγωγούς που προέρχονται από άλλο Νομό ή Δήμο, με διάφορες προφάσεις. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι πέρα για πέρα ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΑ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ και φυσικά βλάπτει και τους ίδιους τους φορείς και τους πωλητές, οι οποίοι προσέρχονται στην εκάστοτε Λαϊκή με μόνο σκοπό την εργασία.

Τονίζεται λοιπόν ότι οι Παραγωγοί έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν για διαφορετικές ημέρες της εβδομάδος κατά την έκδοση ή ανανέωση της άδειάς τους, λαϊκές αγορές αρμοδιότητας των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Ενοτήτων όλης της χώρας, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ. Ακόμη, δεν επιτρέπεται να γίνεται ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στους Παραγωγούς με οποιοδήποτε κριτήριο (εντοπιότητας κλπ) κατά την τοποθέτηση σε θέσεις στους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών ή των μέτρων που καταλαμβάνει κάθε θέση ή μεταξύ επαγγελματιών και παραγωγών με αντικείμενο την πώληση ομοειδών προϊόντων ή την ιδιότητά τους.

Εν αντιθέσει λοιπόν με τις περιφερειακές λαϊκές αγορές, ο ΟΛΑΘ έχει επιλέξει να ακολουθεί πιστά το Νόμο, υποδεχόμενος στις λαϊκές της αρμοδιότητάς του, οποιονδήποτε Παραγωγό επιθυμεί να τις επιλέξει, από όποιο νομό και αν ο ίδιος προέρχεται. Ωστόσο, η προσέλευση υπεράριθμων Παραγωγών στις Λαϊκές της Θεσσαλονίκης (πάνω από 200 για το 2012), έχει επιφέρει ΚΟΡΕΣΜΟ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον θέσεις για να τοποθετηθούν άλλοι Παραγωγοί. Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο το γεγονός ότι αναγκάζονται Παραγωγοί να φεύγουν με γεμάτα τα φορτηγά τους, αφού δε βρήκαν μέρος για να στήσουν, μετά μάλιστα από την απόσταση που έχουν αναγκασθεί να διανύσουν και τα έξοδα που έχουν κάνει, για να έρθουν στην Θεσσαλονίκη.

Για το λόγο αυτό, συνιστούμε στους Παραγωγούς να γίνεται ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ η επιλογή των Λαϊκών στην Θεσσαλονίκη και μετά από έρευνα. Παρά τη δυσχερή κατάσταση που επικρατεί ο ΟΛΑΘ δεν έχει απορρίψει ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟ και δεν πρόκειται ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ που επιλέγουν την Θεσσαλονίκη ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΘΟΥΝ, ωστόσο είναι ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ η ενημέρωση για την αποφυγή και άλλων παρόμοιων δυσάρεστων γεγονότων. Κατανοούμε την ανάγκη εργασίας των συναδέλφων μας Παραγωγών και γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στις μέρες μας περιθώρια για τέτοιου είδους ρίσκα, συνιστούμε να ενισχυθούν και οι περιφερειακές λαϊκές, έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα και το εκεί καταναλωτικό κοινό, αλλά και για να μην ερημώσουν.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο της Ομοσπονδίας (2310 303 585), προκειμένου να το καταγγείλετε.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ               ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ