Όλες οι Παραγωγικές Ομοσπονδίες της χώρας στην Αθήνα, για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας

Εισακουσθήκαμε! Δόθηκε παράταση απο τον ΕΛ.Γ.Α.
5 Απριλίου 2016
ΟΧΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ!
11 Ιουλίου 2016
Όλες

Όλες οι Παραγωγικές Ομοσπονδίες της χώρας στην Αθήνα, για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα, μεταξύ όλων των Ομοσπονδιών της Ελλάδας και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αποστόλου, για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα. Αρχικά πραγματοποιήσαμε παρέμβαση για το ΚΗΜΟ και το θέμα της οικοτεχνίας των ελαιοπαραγωγών αλλά και για το πολλαπλασιαστικό υλικό και την υποχρέωση των ανθοπαραγωγών για πρόσληψη γεωπόνου. Ο Υπουργός μας έδωσε υπόσχεση ότι τις προσεχείς ημέρες θα δοθεί λύση για τα παραπάνω ζητήματα.

Μεγάλη βαρύτητα δώσαμε ακόμη στο θέμα των farmersmarkets, για το οποίο αν και η προηγούμενη νομοθεσία προέβλεπε ότι μπορούσαν να συμμετέχουν σε αυτά και οι Παραγωγοί των Λαϊκών Αγορών, με νέα τροπολογία αυτό καταργήθηκε. Όμως η αντίδρασηπαρέμβαση των Ομοσπονδιών υπήρξε έντονη και έτσι, όπως μας υποσχέθηκαν, οι Παραγωγοί θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και αυτοί στις εν λόγω αγορές, όπως ίσχυε.

Κατόπιν συναντηθήκαμε με το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, κ. Παπαδεράκη, στο πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης, σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Εκεί επαναλάβαμε τις θέσεις μας – τις οποίες έχουμε ήδη καταθέσει απ τον Οκτώβριο του 2015- τονίζοντας ότι ο ισχύων νόμος 4264 δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση και για το λόγο αυτό πρέπει να καταργηθεί και να υπάρξει ένα νέο νομοθέτημα σε σωστές βάσεις. Ακόμη, ζητήσαμε την ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα τη δημιουργία Οργανισμών Λαϊκών Αγορών, ανά Περιφέρεια, στην υπόλοιπη την επικράτεια, ενώ ταυτόχρονα τονίσαμε το πόσο κρίσιμο είναι για τους Παραγωγούς των Λαϊκών Αγορών να υπάρξει ΕΝΙΑΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ σε όλη την χώρα και να πάψει ο διαχωρισμός ΑττικήςΘεσσαλονίκης και λοιπών περιοχών.

Μας δόθηκε η απάντηση ότι το προσχέδιο πρόκειται να βγει σε δημόσια διαβούλευση, κατά την οποία θα κληθούμε να καταθέσουμε εκ νέου τις προτάσεις μας.

Τέλος, καταστήσαμε όλες οι Ομοσπονδίες σαφές, προαναγγέλλοντας δυναμικές παρεμβάσεις, οτι:

ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΑ «ΠΑΖΑΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ»,δίνοντας τη δυνατότητααρμοδιότητα διαχείρισής τους στους κατά τόπους Δήμους.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΣΤΑΣΙΜΟ & ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ, ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΓΑΘΩΝ!!

Επισημάναμε ακόμη ότι ο κάθε Παραγωγός που πληροί τις προϋποθέσεις, έχει τη δυνατότητα να λάβει παραγωγική άδεια, πωλώντας τα προϊόντα που παράγει στις Λαϊκές Αγορές που ο ίδιος επιθυμεί.

 

 Θα σας κρατούμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ