Για άλλη μία φορά θα αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας στην ελεύθερη εργασία

Νέο προφίλ στο Facebook
15 Σεπτεμβρίου 2016
Θέσεις της Ομοσπονδίας μας για το προσχέδιο νόμου των Λαϊκών Αγορών
6 Οκτωβρίου 2016
Όλες

Για άλλη μία φορά θα αγωνιστούμε για το δικαίωμά μας στην ελεύθερη εργασία

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Αναφορικά με το προσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού για τις Λαϊκές Αγορές έχουμε να καταθέσουμε τα εξής:

Κατόπιν του σχετικού νόμου 4264, το προσχέδιο νόμου που κυκλοφόρησε περίπου εδώ και μία εβδομάδα, θεωρούμε πως δεν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και αποτελεί «ταφόπλακα» για τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και θ’ αγωνιστούμε έτσι ώστε να γίνει όπως πρέπει και σωστά υπέρ των παραγωγών. Τα κυριότερα σημεία στα οποία είμαστε ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ είναι τα εξής:

1.       Ο Παραγωγός θα πρέπει να έχει δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στις Λαϊκές Αγορές ολόκληρης της χώρας, όπως ανέφερε η προγενέστερη νομοθεσία (Ν. 3377/2005, Π.Δ. 51/2006, Ν. 4264/2014).

2. Ο Παραγωγόςνα δικαιούται να επιλέγει ο ίδιος τη λαϊκή στην οποία επιθυμεί να προσέλθει, ανεξαρτήτως αν υπάρχει κενή θέση. Πρέπει, εν ολίγοις, να του δίνεται προτεραιότητα στην τοποθέτησή του σε Λαϊκή Αγορά, έναντι των Επαγγελματιών. ‘Αλλωστε οι Λαϊκές Αγορές θεσμοθετήθηκαν για τους Παραγωγούς.

3. Αναφορικά με το ημερήσιο τέλος, το δίκαιο είναι όλοι οι πωλητές να το καταβάλλουν κατά προσέλευση και όχι ημερολογιακά.

4. Απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας, με λιγότερα δικαιολογητικά. Στο προσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας δεν αναφέρονται μάλιστα όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται…

5. Καθορισμός ενιαίων μέτρων πάγκων ανά προϊόν, περιορισμός στα πωλούμενα είδη και αυστηρός έλεγχος για την τήρησή τους από τα κλιμάκια ελέγχου, προκειμένου να πάψει η αυθαιρεσία που επικρατεί στις Λαϊκές Αγορές. Δεν είναι δυνατό ένας πωλητής σε μία Λαϊκή Αγορά να ανοίγει 25 μέτρα πάγκου και άλλος να έχει μόνο 3.

6. Μείωση των προστίμων, τα οποία είναι εξωφρενικά δυσβάσταχτα σε αναλογία με την οικονομική κατάσταση των πωλητών.

7. Αναφορικά με την αναπλήρωσηυποβοήθηση του Παραγωγού πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασής του από συγγενικά πρόσωπα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι για ένα μικρό μόνο διάστημα. Ακόμη το προσχέδιο αναφέρει ότι το πρόσωπο που θα αντικαθιστά τον παραγωγό θα πρέπει να δηλώνει άνεργο! Αυτή είναι μία προϋπόθεση, πέρα από κάθε φαντασία ανώφελη και θα πρέπει να αφαιρεθεί πάραυτα.

8. Αναγκαία είναι η επανασύσταση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αττικής & Θεσσαλονίκης και η δημιουργία Οργανισμών Λαϊκών Αγορών, ανά Περιφέρεια, για την υπόλοιπη Ελλάδα.

9. Τέλος θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι Λαϊκές Αγορές προσφέρουν στον Καταναλωτή τη δυνατότητα να προμηθεύεται προϊόντα απευθείας από τον Παραγωγό, χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων, σε μεγάλο εύρος τιμών και ποιοτήτων. Οι Λαϊκές Αγορές λοιπόν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και δε δημιουργούν προϋποθέσεις για σύσταση άλλων αντίστοιχων αγορών. Ακόμη όμως και αν αυτές δημιουργηθούν, όπως αναφέρεται στο εν λόγω προσχέδιο, δεν είναι δυνατό να αποκλείεται από αυτές ο Παραγωγός που εργάζεται σε Λαϊκές Αγορές. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένας ανούσιος διαχωρισμός μέσα στον ίδιο τον κλάδο, που κανένα όφελος δε μπορεί να επιφέρει.

 

Οι αλλαγές αυτές μόνο σε τάξη δεν θα βάλουν τις Λαϊκές Αγορές της χώρας, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο, αλλά θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα και θα φέρουν αξεπέραστα εμπόδια στους πωλητές των Λαϊκών Αγορών.

Από τη δική μας πλευρά ένας ακόμη αγώνας ξεκινάει, προκειμένου να προστατεύσουμε τον κλάδο μας και τη δουλειά μας, απέναντι στις συγκεχυμένες προθέσεις μίας ακόμη κυβέρνησης που με το νόμο που σκοπεύει να εφαρμόσει πρόκειται να πλήξει τις Λαϊκές Αγορές.

 Δεν θα το επιτρέψουμε!!

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ           ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ