Εκ νέου το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Παρέμβαση Ομοσπονδίας για τους ασφαλιστικά μη ενήμερους στον ΕΛ.Γ.Α για το 2012
2 Ιουλίου 2013
Δελτίο Τύπου
17 Ιουλίου 2013
Όλες

Εκ νέου το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι Παραγωγοί,

 

Σας ενημερώνουμε ότι το προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις για τις Λαϊκές Αγορές, συζητείται από εχθές, 16 Ιουλίου και πάλι στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου, με σκοπό τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή προς ψήφιση.

Το προσχέδιο αυτό έχει υποστεί κάποιες τροποποιήσεις, ωστόσο σε γενικές γραμμές είναι ευνοϊκό προς εμάς. Η Ομοσπονδία μας διασφαλίζει:

·         Την είσπραξη ποσοστού 5% από το καταβαλλόμενο, στις Λαϊκές Αγορές της αρμοδιότητάς της, ημερήσιο τέλος.

·         Την κατοχύρωση του ημερησίου τέλους, ως ανταποδοτικό ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΦΟΡΟ.

·         Τη διπλή εκπροσώπηση του κλάδου των Παραγωγών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΑΘ, με έναν εκπρόσωπο από την Ομοσπονδία μας και έναν απευθείας από το μεγαλύτερο Παραγωγικό Σωματείο της Θεσσαλονίκης.

·         Την ελεύθερη προσέλευση των Παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές όλης της χώρας. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο αναφέρει: «Οι Δήμαρχοι υποχρεούνται να παρέχουν οπωσδήποτε και κατά προτεραιότητα στους Παραγωγούς όλης της χώρας θέσεις στις λαϊκές αγορές ευθύνης τους

Ωστόσο, είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ με τη νέα τροποποίηση που προστέθηκε και αφορά την παρέμβαση των Δήμων στον καθορισμό  του ύψους και του τρόπου διαδικασίας καταβολής και είσπραξης του ημερησίου δικαιώματος, για την περιφέρεια, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Έχουμεήδη καταθέσει εκ νέου τις προτάσεις μας σε βουλευτές, οι οποίοι αποτελούν μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά και στον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιο Σκορδά, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας αλλά και να εμποδίσουμε την εμπλοκή των Δήμων στο ημερήσιο δικαίωμα.

Ο εκάστοτε Δήμος, στα πλαίσια των περικοπών που έχει υποστεί και ανάλογα με τις ανάγκες του, θα θελήσει να κερδίσει από τις Λαϊκές Αγορές, επιβάλλοντας δυσβάστακτα ποσά στους Πωλητές και χωρίς κανένα έλεγχο, με αποτέλεσμα η ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ να γίνει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ και μάλιστα ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ.

Για το λόγο αυτό λοιπόν ΖΗΤΟΥΜΕ:

–          Είτε ο καθορισμός του ύψους του ημερησίου τέλους, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής και είσπραξής του, να ρυθμίζονται από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη και ΟΧΙ από το Δήμαρχο. (Δεδομένου μάλιστα ότι και για την κατανομή του ημερησίου τέλους θα πρέπει να αποφασίζουν πολλά δημοτικά συμβούλιασύμφωνα με το προσχέδιομε αποτέλεσμα να κωλυσιεργούν οι διαδικασίες, ζητούμε να αποφασίζουν τα κατά τόπους περιφερειακά συμβούλια, με την υπογραφή του Περιφερειάρχη.)

 

–          Είτε να καθορίζονται από το Δήμαρχο αλλά με ΤΕΛΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ του οικείου Περιφερειάρχη, έτσι ώστε να υπάρχει έλεγχος και προστασία των Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ   ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ