Προσπάθειες για την αποφυγή κατάργησης των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών

Ημερήσιο Δικαίωμα για τους Παραγωγούς του Νομού Θεσσαλονίκης
22 Μαρτίου 2012
Νέος τρόπος καταβολής ημερησίου δικαιώματος στην Θεσσαλονίκη
28 Μαρτίου 2012
Όλες

Προσπάθειες για την αποφυγή κατάργησης των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Συνεχίζουμε τις πιέσεις μας προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αποτρέψουμε την κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Παρακάτω επισυνάπτουμε έγγραφο που αποστείλαμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, εκθέτοντας τις προτάσεις μας.

 

<< 

Θεσσαλονίκη, 22/03/2012

Αρ. Πρωτ.: 1390

 

ΠΡΟΣ:

Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κα Άννα Διαμαντοπούλου

Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σωκράτη Ξυνίδη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης

Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, <<Η Πρόοδος>>

 

 

Μετά τη συνεδρίαση τηςΔιυπουργικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, στις 29/02/2012 και την απόφασή της να καταργηθούν οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αθηνών-Πειραιά και Θεσσαλονίκης, έχει επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση στους κύκλους των Λαϊκών Αγορών, λόγω των συνεπειών που πρόκειται να ακολουθήσουν με το μέτρο αυτό. Στις Λαϊκές Αγορές της Θεσσαλονίκης δε, η σύγχυση είναι ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου οτι η είδηση αυτή έσκασε σα βόμβα, μετά και την τελευταία ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ που υπέστησαν αυτές, με την επτάμηνη και πλέον απουσία Προέδρου στον Οργανισμό μας.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και στο παρελθόν, οι Οργανισμοί Λαϊκών Αγορών Αθήνας-Πειραιώς και Θεσσαλονίκης είναι φορείς ΠΛΗΡΩΣ ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΙ, που ΔΕΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ απο το κράτος και έτσι ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ ούτε τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και τον Έλληνα φορολογούμενο έστω και ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ. Τα χρήματα που υπάρχουν στα Ταμεία τους, ανήκουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ στους ίδιους τους φορείς και φυσικά προέρχονται απο τα μέλη για τα οποία υπάρχουν και φροντίζουν, δηλαδή απο τους Παραγωγούς και τους Επαγγελματίες Πωλητές των Λαϊκών Αγορών.

Εξάλλου είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ η χρησιμότητα και η ύπαρξή τους, μιας και έχουναρμοδιότητες και ευθύνες ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ, γεγονός που τους κάνει ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΥΣ.

1.       Διοικούν ΟΛΕΣ τις Λαϊκές Αγορές, με τρόπο τέτοιο ώστε να αποτελούν μία ορθή απεικόνιση της κοινωνίας μας.

2.       Ασκούν ελέγχους στους Πωλητές των Λαϊκών Αγορών.

3.       Προτείνουν και εφαρμόζουν μέτραπου διευκολύνουν την εργασία των χιλιάδων πωλητών, αλλά και διαμορφώνουν έναν τύπο αγοράς που αποτελεί ΘΕΣΜΟ για την κοινωνία.

Θεωρούμε οτιμε το μέτρο αυτό της κατάργησης των Οργανισμών, πλέον οι Λαϊκές Αγορές της χώρας ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ, σε μία περίοδοΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και σε μία εποχή που οι καταναλωτέςΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΙΣΩΣ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. Σημειωτέον, οτιοι Λαϊκές Αγορές αποτελούν την ΑΠΑΝΤΗΣΗ στην κρίση που διανύουμε, μιας και ΠΑΝΤΟΤΕ παρείχαν ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΠΟΛΥ ΦΙΛΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. Ας μην ξεχνούμε οτισε ΚΑΝΕΝΑ άλλο χώρο αγοράς, ο καταναλωτής ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ενός προϊόντος ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ και ΤΙΜΕΣ.

Για το λόγο αυτό:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣΠΕΙΡΑΙΑ και ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

γιατί αποτελούν φορείς με ΠΟΛΥΕΤΗ  ΠΕΙΡΑ:

·         στηνΕΠΟΠΤΕΙΑ και τον ΕΛΕΓΧΟ των Λαϊκών Αγορών

·         στην ικανότητα ρύθμισης και ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΜΕΤΡΩΝ υπέρ των Πωλητών του αλλά και του καταναλωτή

·         στηΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του θεσμού των Λαϊκών Αγορών, αλλά και στην ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του συνολικά

·         στηνΚΑΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τους Συνδικαλιστικούς φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο και φυσικά

·         στη ΓΝΩΣΗ και ΑΝΤΙΛΗΨΗ των προβλημάτων που κατά καιρούς απασχολούν τις Λαϊκές Αγορές και στην ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ τους.

Επιπροσθέτως, με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Λαϊκών Αγορών, σε άλλους φορείς (Περιφέρεια, Δήμους), η επικράτηση της πλήρους αταξίας θα είναι ΔΕΔΟΜΕΝΗ, αφού ο αριθμός των ευθυνών είναι μεγάλος, γεγονός που κάνει την διαχείρισή τους ΑΔΥΝΑΤΗ.

Αξίζει να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, οτιστη συνάντηση της Ένωσης Περιφερειαρχών, εκφράστηκε η επιθυμία, οι Περιφέρειες να διατηρήσουν την εποπτεία των Λαϊκών Αγορών, όπως ορίζει ο Ν. 3852/2010, το διαδικαστικό όμως κομμάτι (διαγραμμίσεις Λαϊκών Αγορών, αδειοδοτήσεις κλπ) να μεταφερθεί ως αρμοδιότητα στους Δήμους. Το γεγονός αυτόΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ οτι οι Περιφέρειες έχουν συναίσθηση της ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ τους να διαχειριστούν τις Λαϊκές Αγορές,<<φορτώνοντας>> το δύσκολο μέρος στους Δήμους.

Ωστόσο, εδώ οφείλουμε να τονίσουμε οτι οι Δήμοι, πάντοτε αντιμετώπιζαν τις Λαϊκές Αγορές αφενός σαν εργαλείο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και αφετέρου ως αποδιοπομπαίο τράγο.

Πιο συγκεκριμένα, με τη διαχείριση αρμοδιοτήτων, όπως αδειοδοτήσεις και χαράξεις Λαϊκών Αγορών, οι Δήμοι, θα χρησιμοποιήσουν στο έπακρο το κριτήριο της εντοπιότητας και φυσικά θα φροντίσουν να εξυπηρετούν πρώτα και καλύτερα τους δημότες τους, αφήνοντας έξω τους ετεροδημότες πωλητές. Απο την άλλη πλευρά, θεωρώντας οτι οι Λαϊκές Αγορές βλάπτουν την καλή εικόνα των πόλεων, θα φροντίσουν να τις απομακρύνουν απο το κέντρο κάθε δήμου. Έτσι, καταλήγουμε και με τις δύο περιπτώσεις σε έναν κοινό παρονομαστή˙ οι Λαϊκές Αγορές θα υποστούν μία ΑΔΙΚΗ και ΑΣΧΗΜΗ αντιμετώπιση, η οποία θα οδηγήσει αρχικά σε αδιέξοδο, με τις Λαϊκές Αγορές να χάνουν την ταυτότητά τους και τελικά θα καταλήξουμε στην ΕΞΟΝΤΩΣΗ και στον ΑΦΑΝΙΣΜΟ του κλάδου.

Είναι μαθηματικά βέβαιο οτι με την εμπλοκή των διαφόρων συμφερόντων, οι Λαϊκές Αγορές όχι απλά θα ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ, αλλά θα επιστρέψουμε και πάλι στο σημείο μηδέν.

Συνεπώς, η ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ μας στην κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών, δεν αποτελεί έναΑΠΛΟ ΟΧΙ, αλλά αιτιολογείται και μάλισταπροτείνουμε εναλλακτικά:

–      την αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος, έτσι ώστε ο φορέας να γίνει απο ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ σε ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ,με εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου, όπως για παράδειγμα με το διορισμό του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Σύντομα θα σας καταθέσουμε τηνπλήρη και εμπεριστατωμένη νομικά πρότασή μας, με σκοπό τοΥπουργείο να μελετήσει και να αλλάξει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να γίνουν οι Οργανισμοί Α.Ε και οι Λαϊκές Αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούνΕΥΡΥΘΜΑ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΩΛΗΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΠΡΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΑΝΑΙΤΙΑ Ο ΖΩΤΙΚΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                    ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

 

>>