ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

7 Μαΐου 2020
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΟ 100% ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ
14 Μαΐου 2020
Όλες

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Θεσσαλονίκη, 07/05/2020 Αρ. Πρωτ.: 3372

ΠΡΟΣ -Πρωθυπουργό Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη Κυριάκο

Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων – Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνη – Σπυρίδων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Καταναλωτή – Γενικό Γραμματέα Εμπορίου & Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδη Πάνο

ΘΕΜΑ: Λειτουργία Λαϊκών Αγορών

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΚΥΑ) Δ1α/ΓΠ.οικ. 27805 ΦΕΚ 1640 Β’/30.04.2020, στις υπαίθριες λαϊκές αγορές ανά την Επικράτεια συμμετέχουν πωλητές σε ποσοστό 50% ανά κατηγορία πωλητών (παραγωγοί και επαγγελματίες) έως 31 Μαΐου 2020. Επιπροσθέτως από 11 Μαΐου 2020 θα επιτρέπεται και η πώληση των βιομηχανικών ειδών στις υπαίθριες αγορές. Η εκ νέου θετική ένταξη των βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές πυροδοτεί την έναρξη της σταδιακής αποκατάστασης τους. Η βαθμιαία αποκλιμάκωση θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του μήνα Μάιου, αφενός μεν για την ομαλή τροφοδοσία στα προϊόντα, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα η παραγωγή προϊόντων βρίσκεται στο απόγειο της και προϊόντα όπως αγγουράκια, ντομάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κλπ καθώς και τα πρώιμα κεράσια, ροδάκινα, κλπ, τα οποία είναι προϊόντα ευπαθή θα πρέπει να διοχετευθούν άμεσα προς πώληση στην αγορά, αφετέρου δε να απαλειφθεί τυχόν συνωστισμός εάν υπάρχει, να εξαλειφτεί το παραεμπόριο, το οποίο ανθεί και πρέπει να παταχθεί.

Προτείνουμε από 18 Μαΐου 2020 η συμμετοχή των πωλητών – παραγωγών και επαγγελματιών – να γίνεται σε ποσοστό 75% και από 1 Ιουνίου 2020 να επέλθει η κανονικότητα στις λαϊκές αγορές με την προσέλευση του 100% των πωλητών – παραγωγών και επαγγελματιών – σε αυτές ανά την Επικράτεια, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας.

Η υπολειτουργία των λαϊκών αγορών ενισχύει τα σοβαρά προβλήματα που έχει επιφέρει η υγειονομική κρίση στον παραγωγικό κλάδο. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη της εκ νέου ομαλής λειτουργίας των λαϊκών αγορών ανά την Επικράτεια και στα προ κορωνοϊού φυσιολογικά πλαίσια προώθησης των αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές της Χώρας. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ