Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων για το νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης

Θέσεις Ομοσπονδίας επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης
5 Μαΐου 2014
Επισήμανση για Φορολογικό και ΟΣΔΕ
22 Μαΐου 2014
Όλες

Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων για το νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Μετά από την, ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ στα χρονικά του κλάδου μας, δεκαήμερη κινητοποίηση και κατόπιν της επεισοδιακής ψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα, 05/05 κατά πλειοψηφία και την Τρίτη, 06/05, με την εμβόλιμη ονομαστική ψηφοφορία, για τις επίμαχες διατάξεις, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ, ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ!

Επιδιώκουμε εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, προκειμένου να καταθέσουμε άλλη μία φορά τις αντιρρήσεις μας, για το νεοψηφισθέν νομοσχέδιο.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

 

1.     ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, αλλά να ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ (Ν.Π.Δ.Δ.)

2.    ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ του Υπουργείου, αναφορικά με την αναμενόμενη Υπουργική Απόφαση, που πρόκειται να εκδώσει εντός τριών μηνών (να μας εξηγήσει τι σημαίνει «διακριτότητα μεταξύ Παραγωγών και Εμπόρων»).

3.    ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΘΟΥΝ ΤΑ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ(διοικητικά και ποινικά).

4.    Να ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΘΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, όπως:

α.Ισχύει για ολόκληρη την επικράτεια η άδεια των Παραγωγών;

β. Θα υπάρχει δυνατότητα να αναγράφεται στην παραγωγική άδεια η ημέρα της Λαϊκής Αγοράς, άνευ θέσεως, όπως αναφέρει η Α2-308 εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης;  

«Το αίτημα του παραγωγού για δραστηριοποίησή του σε λαϊκές αγορές που επιλέγειγίνεται υποχρεωτικά δεκτό, χωρίς κατ’ ανάγκη να συνδέεται με την τοποθέτηση σε συγκεκριμένη θέση»;

γ. Θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός προσελεύσεων του Παραγωγού σε Λαϊκή Αγορά, ανά εβδομάδα;

δ.Ποιός θα είναι τελικά ο χρόνος ανανέωσης της παραγωγικής άδειας (επισημαίνουμε οτι: η ΚΥΑ Κ1-164/2011, αναφέρει ότι οι άδειες θεωρούνται ανά έτος ή ανά έξι μήνες, ανάλογα με το πωλούμενο είδος. Ο νέος νόμος, που μόλις ψηφίσθηκε, αναφέρει ότι οι άδειες θα ανανεώνονται κάθε δύο έως δώδεκα, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ! Τί από όλα, τελικά, ισχύει;;;)  Στο σημείο αυτό, μάλιστα πρέπει να τονισθεί ότι και η Α2-2101/2007 και η Α2-308/2013 εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες αναφέρονται στην τοποθέτηση των Παραγωγών σε Λαϊκές Αγορές και σε θέσεις, ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΙΣΧΥ.

ε. Ποιά θα είναι τα μέτρα των πάγκων παραγωγών και επαγγελματιών στις λαϊκές Αγορές; Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μεγάλη ασυδοσία στις υπάρχουσες Λαϊκές της χώρας, με το θέμα αυτό, για την οποία ο νόμος αυτός θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει.

στ. Αναφορικά με την είσπραξη του ποσοστού 5% του ημερησίου δικαιώματος, στις Λαϊκές Αγορές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, τι σημαίνει ο όρος «αντιπροσωπευτικότερη Ομοσπονδία»;

Όλα αυτά και πολλά άλλα, αγαπητοί συνάδελφοι, παραμένουν αδιευκρίνιστα και εμείς από την πλευρά μας, σκοπεύουμε να τα κάνουμε γνωστά στον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να γίνει ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ότι ο νόμος αυτός δε μπορεί να εφαρμοσθεί στην πράξη με τη σημερινή του μορφή, λόγω του ότι χαρακτηρίζεται απο ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΑ ΚΕΝΑ

Για το λόγο αυτό, η Ομοσπονδία μας θα επιδιώξει ξανά την εκ νέου επαφή με τους αρμόδιους, με σκοπό να δώσει την κατεύθυνση για τη σωστή διαμόρφωση του νόμου. Από την πλευρά μας, έχουμε όλη τη διάθεση να βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να μην αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε νέες κινητοποιήσεις.

Οι λογαριασμοί μας με το Υπουργείο παραμένουν ακόμη ανοιχτοί…

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ