ΑΠΟΧΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 17 ΜΑΙΟΥ 2018
18 Μαΐου 2018
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΩΣ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
4 Ιουνίου 2018
Όλες

ΑΠΟΧΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ                                                      ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ & ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
 
ΑΠΟΧΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ                               ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 
Για ακόμη μία φορά είμαστε αναγκασμένοι να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απαξιωτική στάση προς τον κλάδο μας. Δυστυχώς, όπως φαίνεται, οι αρμόδιοι φορείς θεωρούν, πως οι λαϊκές αγορές, δεν αξίζουν την προσοχή τους και ότι μπορούν να λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο.
Μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου, πριν από περίπου έξι μήνες, η Επιτροπή Λαϊκών Αγορών, που είναι υπό την ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνεδρίασε δύο φορές. 
Απλά να αναφέρουμε τα εξής στοιχεία: Την ίδια ώρα η αντίστοιχη επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής συνεδριάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα. Επίσης στον πρώην Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, που καταργήθηκε για να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, οι συνεδριάσεις ήταν εβδομαδιαίες. Και αυτό γιατί τα ζητήματα, που απασχολούν τις λαϊκές αγορές, είναι πολλά και καθημερινά προκύπτουν νέα.

Σα να μην έφτανε αυτό, σήμερα Παρασκευή 18-05-2018 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης που λάβαμε είναι τυπικής σημασίας και σίγουρα όχι αυτά που περιμέναμε. Φυσικά δεν είναι το ζητούμενο να συζητήσουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα σε μία συνεδρίαση. Αλλά να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας μία συνεδρίαση, που δεν έχει κάτι ουσιαστικό να προσφέρει, ξεφεύγει από κάθε όριο λογικής. 
Ειδικότερα ακόμη περιμένουμε να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για χαράξεις και νομιμοποιήσεις επεκτάσεων των λαϊκών αγορών. Έργο σημαντικό, προκειμένου μεταξύ άλλων, να αντιμετωπιστεί και η λαίλαπα των παράνομων πωλητών οι οποίοι κατακλύζουν τις λαϊκές αγορές. Να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την τοποθέτηση χημικών τουαλετών, τις οποίες να σημειώσουμε, πληρώνουν οι συνάδελφοι μας. Να προχωρήσουν επιτέλους οι μεταβιβάσεις των παραγωγικών αδειών. Να τοποθετηθούν σε θέσεις παραγωγοί και επαγγελματίες που σήμερα περιφέρονται από λαϊκή αγορά σε λαϊκή αγορά μήπως και βρουν κάποιο χώρο για να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Πρόβλημα, που θα λυνόταν σε μεγάλο βαθμό, αν είχαν προχωρήσει οι ήδη εγκριμένες λαϊκές αγορές Ν. Ραιδεστού και Τριλόφου. Καθώς στο Νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν δεκάδες παραγωγοί και επαγγελματίες που δεν διαθέτουν λαϊκή αγορά και θέση. Ακόμη περιμένουμε την ενίσχυση με προσωπικό της διεύθυνσης λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κρίσιμα πόστα ( επόπτες, οικονομικό τμήμα κ.τ.λ.), που έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά η υπηρεσία. Επίσης έχει τελματώσει η τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας και τέλος είναι πολύμηνη η καθυστέρηση στην απόδοση των χρημάτων που οφείλονται στις Ομοσπονδίες.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα αιχμής που αντιμετωπίζουμε. Διότι ο κατάλογος είναι ακόμη πιο μεγάλος. Και όμως από αυτά τίποτα δεν είναι ως θέμα ημερήσιας διάταξης, αν και επανειλημμένα το έχουμε ζητήσει.
Για τους λόγους αυτούς ομόφωνα αποφασίσαμε οι Ομοσπονδίες των παραγωγών και των επαγγελματιών, που εκπροσωπούνται στην επιτροπή, να απέχουν από αυτή τη συνεδρίαση. Στάση που θα επαναληφτεί και στις επόμενες αν δε λυθούν άμεσα τα αιτήματα μας για συχνότερες συνεδριάσεις στις οποίες θα συζητηθούν τα μεγάλα προβλήματα του χώρου μας.
 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας- Θράκης Βασίλης Μακρίδης,
– Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής,
– Ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» Γιώργος Λαβιδάς
– Ο πρόεδρος του σωματείου Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Λάζαρος Παυλίδης,
– Ο πρόεδρος του σωματείο μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης « Μακεδονία» Γιώργος Χρυσαφίδης